Kuru Üzüm

Çerezliklerin Vazgeçilmezi: Kuru Üzüm

Üzüm meyvesinin kurutulması ile elde edilen kuru üzüm, genellikle kuruyemiş olarak tüketilse de hoşaf, aşure ve kek gibi birçok tatlı tarifinde de kullanılır. Birçok farklı çeşide sahip olan kuru üzümün en çok üretildiği yerlerden biri Türkiye’dir. Türkiye’den Almanya, Hollanda, İtalya ve İngiltere’ye ithal edilir. Antioksidan özelliği yüksek olan kuru üzüm, C vitamini açısından da faydalı besinler arasında yer alır. Kolesterol içermemesi sayesinde de her yaştan insan için kullanıma uygundur. Her gün düzenli ve ölçülü kullanımlarda, insan sağlığına birçok yararı bulunur.

Kuru Üzüm Çeşitleri Nedir?

Kuru üzümün birçok çeşidi mevcuttur. Bunların başında İzmir üzüm gelir. Bu çeşit, çekirdeksiz üzüm olarak da bilinir. İzmir- Manisa bölgesinden toplanarak yapılan kuru üzüm hem atıştırmalık olarak hem de tatlıların içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Diğer bir çeşit ise kan üzümü olarak adlandırılan, çekirdekli ve iri taneli olan çeşittir. Siyah üzüm olarak da adlandırılan bu üzüm, çekirdekli olmasından dolayı genellikle kuruyemiş olarak tüketilir. Kuş üzümü olarak bilinen çeşit ise küçük ve genellikle siyah renge sahiptir. Genellikle yemeklerde ya da tatlılarda kullanılır. Adıyaman yöresine ait olan Besni kuru üzümü ise sarı ve çekirdeklidir. Kendine özgü özel bir aromaya sahiptir. Bunların yanı sıra üzümler yetiştirildikleri toprağa, havanın durumuna ve kurutulma şekline göre farklı özelliklere sahip olabilmektedir. Karlıoğlu kuruyemiş çeşitleri arasında yer alan kuru üzüm, doğal yollarda toplanarak kurutulur. Katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan kuru üzümler, özenle paketlenerek sizlere sunulur. Aynı zamanda uygun fiyat seçeneklerine sahip olan Karlıoğlukuru üzümün faydalarından herkesin yararlanmasını sağlar.

Kuru Üzüm Nasıl Kullanılır?

Kurutulmuş üzümün birçok kullanım alanı bulunur. Özellikle birçok tatlının, pudingin ve çikolatanın içerisinde yer alır. Bunun yanı sıra kek ya da kurabiyelerde de sıklıkla kuru üzüm tercih edilir. Geleneksel yemeklerden olan kuru üzümlü pilav ve dolmalarda da kullanılabilir. Tokluk hissi yaratması bakımından özellikle diyet listelerinin vazgeçilmezi olan müsli ve tahıl gevreklerinde de sıklıkla kuru üzüm tercih edilir.

Özellikle demir eksikliği ve kansızlık rahatsızlığı olan kişilerin, her gün 1-2 avuç kuru üzüm tüketmesi önerilir. Şeker oranı fazla olan kuru üzüm, diyabet hastaları tarafından günde 1 avuçtan fazla tüketilmemelidir. Günlük olarak ideal tüketim, 4-5 adet kuru üzümdür.

Kuru Üzüm Yararları Nelerdir?

Lezzetinden dolayı yemek ve tatlılarda sıklıkla tercih edilen kuru üzüm, aynı zamanda saymakla bitmeyecek kadar çok faydaya da sahiptir. Kuru üzümün faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Açlığı yatıştırmak yardımcı olan kuru üzüm, özellikle diyet listelerinde yer alır.
  • Kuru üzüm tüketimi kalp sağlığının iyileşmesini destekler.
  • Yüksek oranda lif içeren kuru üzüm, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Ağız ve diş sağlığını destekler.
  • Özellikle güneşte kurutulmuş olan 100 gram kuru üzümün içerisinde, 5,7 gr prebiyotik bulunur. Prebiyotik içeriği sayesinde bağırsak sağlığının iyileşmesine yardımcı olur. Bu sayede kolon kanserinin engellenmesini destekler.
  • Antioksidan bakımından zengin olan ürün, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • İçeriğinde; eklem ve kemik sağlığı için önemli olan boron bulunur. Bundan dolayı romatizma hastalıkların önlenmesinde rol oynar.
  • Şekerli olmasından dolayı gün içerisinde vücut için gerekli olan enerjiyi sağlar.
  • Kansızlık hastalığını önlemede büyük bir rol oynar.

Kuru üzümün bu faydalarından yararlanmak için doğal olanların tercih edilmesi gereklidir. Online Çiftçi kuruyemiş ile organik ve lezzetli kuru üzümlere ulaşabilmek kolaydır. Üzüm satın al seçeneği ile dilediğiniz üzümü alabilirsiniz.

Kuru Üzüm Saklama Koşulları

Kuru üzüm; serin, karanlık ve kuru yerlerde saklanmalıdır. Aynı zamanda üzümün konulacağı kavanoz ya da kabın da mümkünse hava almaması gereklidir. Aksi durumda nem, üzümün çabuk bozulmasına ve küflenmesine sebebiyet verir. Eğer kuru üzümün paketi hiç açılmadıysa, buzdolabında da saklanabilir. Kapalı paket kuru üzüm, yaklaşık 1 yıla kadar buzdolabında muhafaza edilebilir. Kuru üzüm özellikle yaz aylarında kesinlikle sıcakta bırakılmamalıdır. Sıcak hava üzümün erimesine ve yapışıp bozulmasına neden olur. Aynı zamanda ocak ve ısıtıcı gibi sıcak eşyaların yanına da konulmaması gereklidir. Kuru üzümün böceklenmesini önlemek adına, nemden uzak tutulmalı ve konulan kavanozun iyice steril edilmesi gereklidir. Online Çiftçi, müşterileri için doğal olarak hazırladıkları kuru üzümleri, özenle ve steril bir şekilde paketler. Ürünler açıldıktan sonra 6 ay boyunca kendi ambalajında kolaylıkla saklanabilir.