Baharat

Baharat

Baharat; bitkilerin tohum, kök, gövde, çiçek ve yaprak kısımlarının kurutulup, toz haline getirilmesi ile elde edilir. Genellikle kurutulup, ufalanılarak kullanımı tercih edilse de taze olarak kullanımı da yaygındır. Baharatlar; yemek, tatlı ve içeceklerde farklı lezzetler yakalamak isteyenlerin sıklıkla kullandığı ürünlerdir. Online Çiftçi tarafından gıda saklamaya uygun bir şekilde paketlenip, hızlı ve güvenilir teslimatla siz değerli müşterilerimizin kullanımına sunulur.

En Çok Kullanılan Baharat Çeşitleri

Baharatlar, mutfakların vazgeçilmez yardımcılarıdır. Her yemeğin lezzetine uygun olarak kullanılacak baharatlar çeşitlilik gösterir. Ayrıca damak tadına göre de farklı baharatlar tercih edilir. Geçmişten itibaren Türk mutfağının temelini baharatlar oluşturur. Birçok coğrafi bölgenin birleştiği konumda yer alan Türkiye, baharat bakımından oldukça zengindir. Belli başlı baharatların kullanımı ise daha fazladır. Kekik, nane, pul biber, kimyon, sumak, karabiber, kırmızı toz biber gibi baharatlar oldukça sık kullanılan ürünlerdendir. Bunun dışında ise tarçın, karanfil, muskat, yenibahar ve defne yaprağının kullanımı da oldukça yaygındır. Ayrıca son yıllarda özellikle, zencefil ve zerdeçalın kullanım miktarı artmıştır. Köri, rezene, sarımsak tozu ve soğan tozu gibi baharatlar da mutfaklarda sıkça başvurulan ürünlerdir. Bunun yanı sıra keten tohumu da, sağlıklı beslenen kişiler için oldukça önemli bir baharattır.

Baharatlar Nerelerde Kullanılır?

Baharatlar, yalnızca yemeklere aroma vermek için tercih edilmez. Tatlı ve içeceklere farklı tat ve aromalar katmak için kullanılır. Özellikle toz tarçın; tatlı, pasta, kek ve kurabiyelerin yapımında en çok kullanılan baharattır. Çubuk tarçın ise, bitki çayları, şerbetler ve meyve sularının yapımında sıklıkla tercih edilir. Tatlı ve çayların lezzetini artırmak için karanfil ve öğütülmüş zencefil de etkili aroma vericilerdir. Asya mutfağının temel baharatlarından olan zencefil çorbaları lezzetlendirmek için de kullanılır. Köri baharatı da zencefil gibi Asya kökenlidir. Tavuk yemekleri ve makarna soslarında tercih edilir. Keskin kokulu ve yoğun bir baharat olduğu için doğru miktarda kullanmak önemlidir. Ayrıca beşamel sos kullanılan et ve tavuk yemekleri ile kremalı makarnalarda tane muskat da oldukça tercih edilir. Tane muskat, en çok Hint mutfağında kullanılır. Et yemekleri, sebze, dolma ve çorbaları lezzetlendirmek için en sık kullanılan baharatlar ise; nane, öğütülmüş kimyon, pul kekik, dağ kekiği, öğütülmüş karabiber, kırmızı ipek pul biber ve kırmızı toz biberdir. Defne yaprağı da hem et yemekleri pişerken oluşan baskın kokuyu engellemek hem de yemeğe lezzet katmak için kullanılır. Salata soslarında da nane ve sumak oldukça sık kullanılan baharatlardır. Sarımsak tozu ve soğan tozu, et marinasyonları ve köfte harçlarında tercih edilir. Sağlıklı yemek ve salataların yapımında ise en çok kullanılan baharat, keten tohumudur. Ayrıca baharatlar, eski zamanlardan itibaren yiyeceklerin bozulmasını ve kötü koku oluşumunu engellemek için kullanılır. Hastalıkların tedavisinde de başvurulan alternatif yöntemlerdendir.

Baharat Kullanımının Faydaları Nelerdir ?

Baharatlar; sadece mutfakta değil, sağlık ve güzellik sektöründe de ön plana çıkmaktadır. Vitamin ve mineral deposu olan baharatlar, birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.

  • Yemeklerden sonra oluşan hazımsızlık, şişkinlik, gaz, ve mide problemlerini engelleyen baharatlar; öğütülmüş zencefil, kuru nane, öğütülmüş kimyon, kekik ve rezenedir. Tane muskat ise, mide ülseri ve gastrit için oldukça etkilidir. Bunun dışında kuru nane ve rezene ile yapılan çaylar, mide bulantısını ve kusmayı engeller. Ayrıca keten tohumu, kırmızı toz biber, kırmızı ipek pul biber ve sumak gibi baharatlar da sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Tarçının kan şekerini düzenleyici bir etkisi vardır. Özellikle sağlıklı beslenen kişilerin tercih ettiği bir baharattır. Çubuk tarçın; bitki çaylarına eklenerek kullanılırken, toz tarçın ise meyvelerin üzerinde veya yoğurt ile birlikte tüketilir. Böylece tatlı isteğinin önüne geçer. Ayrıca tarçın, kolesterolün dengelenmesine de yardımcı olur.
  • Düzenli bir şekilde tüketilen öğütülmüş zencefil ve sarımsak tozu, yüksek kolesterolün düşmesine destek olur. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu engeller.
  • Baharatların ağrı kesici bir etkisi de vardır. Kuru nane, rezene ve kırmızı ipek pul biber; migren kaynaklı baş ağrılarının giderilmesinde tercih edilir. Karanfil ise diş ağrılarının geçmesi için sıklıkla başvurulan bir baharattır. Eklem ve kas ağrılarının giderilmesinde de öğütülmüş yenibahar ve köri öne çıkar.
  • Özellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların önlenmesinde; çubuk tarçın, öğütülmüş sumak, kuru nane ve tane karabiber tercih edilir.
  • Antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan baharatlar, kanser riskini azaltır.
  • İçerdikleri B6 vitamini sayesinde hafıza problemlerini engeller, sinir ve stresi gidererek, sakinleştirir. Özellikle öğütülmüş zerdeçal, unutkanlığın önlenmesi için kullanılır.
  • Cilt için en önemli vitaminlerden biri olan E vitamini, baharatlarda bolca bulunur. Kimyon, kırmızı pul biber ve tarçın kullanımı, sağlıklı ve parlak bir cilt için önemlidir.
  • Sağlıklı beslenen ve kilo vermek isteyen kişilerin sıklıkla kullandığı yardımcı ürünler olan baharatlar; metabolizma hızlandırıcı ve ödem atıcı özelliğe sahiptirler.
  • Baharatlar, doğal antibiyotiklerdir. İltihaplanma ve enfeksiyon riskini önlerler.

Şifa deposu olan Karlıoğlu baharatlar, Online Çiftçi satın al kısmından temin edilebilir.