Baharat Karışımları

Dünyaca ünlü şeflerin mutfaklarında hayati öneme sahip özel baharat karışımları, dengeli ve lezzetli yiyecekler hazırlamak için farklı malzemeleri bir araya getirerek derin tatlar yaratır. Yemeklerinize çok fazla yağ veya tuz eklemeden daha fazla lezzet elde etmenin bir yolunu arıyorsanız, Karlıoğlu baharat karışımları tüm ihtiyacınızı karşılayabilir. Tariflerinize nefis kokulu baharatlardan biraz ilave ederek yediklerinizin tadını arttırabilir, tariflerinize farklı notalar ekleyebilirsiniz.

Baharat tatlı, tuzlu, asitli veya acı olabilir. Baharat karışımları, aynı zamanda amatör aşçıların nefis lezzetler yaratmalarını kolaylaştıran en kısa yollarından biridir. Kimi sütlü tatlılarda tarçın veya mahlep, et yemeklerinde et baharatı kullanarak farklı damak tatlarına hitap eden özel sofralar oluşturabilirsiniz. Biraz tavuk harcı ilavesi ile basit bir tavuk tarifini yeni ve ilginç hale getirebilirsiniz. Online Çiftçi Kuruyemiş baharatları arasından birini veya karışım formüllerini deneyerek farklı ülke mutfaklarına dahi giriş yapabilirsiniz.

Karlıoğlu Baharat Çeşitleri

Tuz ve biber en yaygın kullanılan baharatlardır ancak çeşnilendirme otlar, baharatlar, limon suyu, sirke ve şekere kadar birçok malzemeyi kapsar. Tuz muhtemelen en popüler olanıdır. Ancak doğal bir tadı öne çıkarmak, daha zengin veya daha rafine bir lezzet oluşturmak için et baharatları kullanılabilir. Karabiber ve fesleğen gibi diğer çeşniler, lezzetlerinin bir kısmını yemeğe aktarır. İyi hazırlanmış bir yemek, birbirini tamamlayan farklı çeşnileri bir araya getirir.

Baharat, damak tadı ve tercihe bağlıdır. Ancak şeflerin mutfaklarında sıklıkla kullandığı baharat karışımlarından bazıları şu baharatları içerir:

  • Yenibahar: Yenibahar, Batı Hint Adaları ve Orta Amerika'ya özgü bir karanfil akrabası olan mersingiller familyasından kurutulmuş tropikal bir meyvedir. Hem dolmalarda hem de etli yemeklerde enfes lezzet patlamaları oluşturur.
  • KimyonGüneybatı Asya'ya özgü Cuminum cyminum bitkisinin ince uzun küçük meyvelerinin kurutulmasıyla elde edilir. Kimyon özellikle her türlü et ve köfte baharat karışımları için aranan temel bileşenlerden biridir.
  • Sumak: Rhus cinsi çalıların meyvelerinden elde edilen koyu kırmızı renkte bir baharattır. Sumak, asitlerin yanı sıra odunsu çam notalarından dolayı keskin, narenciye benzeri tadıyla et, bulgur, salata, dolma gibi yemeklerde geniş kullanım alanına sahiptir.
  • Zerdeçal: Hindistan'da yetişen zencefil familyasından bir bitki Curcuma Longa'nın köklerinden gelir. Parlak turuncumsu sarı rengi karakteristik özelliklerinde biridir. Tadı biber ve hardalı andırsa da hem tatlı hem de tuzlu gıdalarda kullanıma uygundur. Hint mutfağında bolca kullanılır.
  • Kırmızı biber: Chili, tohumları keskin, yanan kimyasal kapsaisin ile korunan meyvelerdir. Oldukça yüksek tüketim oranıyla dünya çapında en popüler baharattır. Yediğimiz acı biberlerin çoğu, ilk olarak 5.000 yıl önce Meksika'da yetiştirilen Capsicum Annuum'dan gelir.
  • Tarçın: Tropik Cinnamomum ağacının iç kabuğundan gelen çubuk veya öğütülmüş ince toz halinde kullanılan bir baharattır. Farklı aromatik bileşikler içeren tarçının birçok farklı türü bulunur. Çok yönlü kullanıma sahiptir.
  • Kişniş: Maydanozgillerden gelen bitkinin çiçeklenmesinin ardından ortaya çıkan meyvelerinin tohumlarından elde edilir. Baharat olarak sıklıkla kurutulmuş, açık kahverengi kapsüller şeklinde bulunur. Narenciye benzeri çiçeksi tadıyla ev yapımı hamburgerler veya balık yemeklerinde kullanılır.

Baharat Karışımları Nasıl Kullanılır?

Baharatlar farklı şekillerde kullanılabilir. Baharat, yemeğin suyunu çekmesi için kullanılabilir. Izgara, tava veya fırında pişirmeden hemen önce veya sertleştirmesi amacıyla daha uzun bir süre önce eti baharat karışımı ile marine edebilirsiniz. Eti baharatlarla terbiye etmek yemeğinizi hazırlamanın veya yiyeceğinizi muhafaza etmenin önemli bir aşamasını oluşturur.

Baharat olmadan bazı yemekler yavan kalabilir. Lezzetlerin pişme sırasında gelişmesini sağlamak için pişirme öncesinde baharat kullanabilirsiniz. Pişen yemeğin tadında ince ayarlamalar yapmak için ise pişirme sonunda yemeğe baharat karışımları ekleyebilirsiniz. Et veya balık pişiriyorsanız, pişirmeden önce doğrudan eti Online Çiftçi et baharatı ile tatlandırabilirsiniz. Ancak et yemeğinin üzerine sos ekleyeceksiniz karışımı son olarak kullanabilirsiniz.

Bazen eti yumuşatmak ve lezzeti artırmak için tavuk, kuzu ve dana etine uygulayabileceğiniz baharat karışımlarından bazıları şunlardır:

  • Dana eti için defne yaprağı, kırmızı biber, dereotu, kırmızı biber, kekik, maydanoz, biberiye karışımları kullanılabilir.
  • Kuzu etli yemeklerde; fesleğen, kakule, nane, kekik, kırmızı biber, biberiye, zerdeçal baharatları tercih edilebilir.
  • Tavuk harcı defne yaprağı, muskat, maydanoz, biber, adaçayı, tarhun, kekik, köri içerebilir.
  • Balık yemeklerinde fesleğen, defne yaprağı, kırmızı biber, dereotu, rezene, kekik, kırmızı biber, maydanoz kullanılabilir.

Karlıoğlu Kuruyemiş baharat karışımları, mutfağınızın en temel malzemelerinden biridir. Çeşitli baharlar arasında hangi lezzetlerin birbiriyle iyi gideceğinden emin olamıyorsanız, Online Çiftçi baharat karışımları sayesinde sofralarınıza bir şef dokunuşu ekleyebilirsiniz.