Kayısı

Kuru Kayısı Nasıl Üretilir?

Koyu sarı rengi, yumuşak dokusu ve hafif mayhoş tadı ile yaz meyvelerinden biri olan kayısı, mevsiminde taze olarak tüketildiği gibi kurutularak hazırlanan hali ile yılın her döneminde bulunabilir. Verimli topraklarda iklim şartlarına uygun olarak özenle yetiştirilen ve olgunlaştığında tek tek dikkatlice toplanan kayısılar, güneş ışığının altında doğal haliyle kurutulur ve kayısı kurusu halini alır.

Lezzetli olduğu kadar sağlığa oldukça faydalı besinlerden biri olan kuru kayısı, Online Çiftçi için Karlıoğlu markası tarafından Türk Gıda Kodeksi’ne uygun şartlarda üretilip paketlenir. Karlıoğlu kuruyemiş ve kuru meyve ürünlerinin her birinde olduğu gibi kayısı kurusunu da dalından toplanıp sofranıza gelene kadar hiçbir kimyasal maddeye maruz bırakmamaya özen gösterilir.

Gün Kurusu ile Kuru Kayısı Arasındaki Fark Nedir?

Ülkemizin farklı bölgelerinde, özellikle Marmara, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgesinde yetiştirilen ve kurutularak hazırlanan gün kurusu ile kuru kayısı, doğanın bizlere sunduğu eşsiz hediyelerden biridir. Güneş ışığını doğrudan alacak biçimde dizilen ve suyu çekilene değin bekletilen kayısı meyvesi çekirdeğinden ayrılarak kurutulur. Gün kurusu adı verilen türü kuru kayısıdan ayıran özellik ise meyvenin tamamen olgunlaşmasının beklenmesi ve daha sonra toplanarak kurutulma biçimidir. Bu sayede gün kurusu, kuru kayısıya göre çok daha şekerli olan tadıyla dikkat çeker. Kuru kayısı ise çok fazla yumuşamadan önce toplanır ve altın sarısı rengini koruyarak kurutulur. Kuru meyve çeşitlerinin arasında hem gün kurusu hem de kuru kayısının mayhoş tadı, çiçeksi kokusu, şekerli aromasının yanı sıra en çok tercih edilen kuru meyvelerden biri oluşunun başlıca nedeni sağlık üzerinde bulunan önemli etkileridir.

Kuru Kayısının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Sağlığa pek çok yararı bulunan kuru kayısı, kan şekerini dengeleyici özelliği ile dikkat çeker. İçinde bulunan Demir, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum başta olmak üzere A ve C vitaminleri ile yoğun tatlı ihtiyacı hissettiğinizde ya da sağlıklı bir ara öğün yapmak istediğinizde birkaç kuru kayısı ile yanında badem ya da ceviz tüketmek açlığınızı dengelemeye ve enerjinizi yükseltmeye yardımcı olabilir. Ayrıca zengin bir lif kaynağı olarak bilinen kuru kayısı, sindirim sisteminin işleyişini düzenlemeye, mideyi rahatlatmaya ve hazımsızlığı en aza indirgemeye fayda sağlayabilir. Kilo kontrolünü desteklemesi ise kuru kayısının bilinen bir başka faydasıdır. İçinde bulunan zengin vitamin ve mineral kaynakları ile birlikte yüksek oranda antioksidan içermesi sayesinde kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalara göre kuru kayısının diğer faydaları arasında kan basıncını dengelemesi, canlı ve parlak bir cilt yapısı ile sağlıklı uzayan saçları desteklemesi, vücudumuzun kas ve kemik yapısını güçlendirmesi, bağışıklık sistemini koruması sayılabilir. Her gün öğünlerde veya öğün aralarında birkaç kuru kayısı yiyerek sağlıklı beslenme planına katkı sağlayabilirsiniz. Diğer yandan kuru kayısının içindeki lif oranı yüksek olduğundan ötürü bağırsakları çalıştırdığı bilinir. Bu nedenle sindirim sistemi daha hassas olan kişilerin günlük olarak tüketecekleri miktarı dengelemesi doğru olabilir.

Kuru Kayısı Nasıl Kullanılır?

Kuru kayısı ile en çok kahvaltıya yakışan bol taneli reçel, marmelat ve geleneksel meyve hoşaflarından biri olan komposto yapıldığı bilinse de ayrıca pilavlara, zeytinyağlı çeşitlerine ve beyaz et yemeklerine aromatik bir lezzet katar. Aşurenin içine bolluğu ve bereketi sembolize eden tanelerden kuruyemiş ve bakliyat çeşitleri ile birlikte kuru kayısı da eklenir. Birbirinden nefis tatlı tariflerinde, örneğin çay saati için hazırlanan sıcacık kurabiyelerde ve keklerde kuru kayısı parçaları ile alışılmışın dışında hoş bir tat yakalayabilirsiniz. Ana yemeklerin, tatlıların, şerbetlerin ya da reçel çeşitlerinin yanı sıra gün kurusu ve kuru kayısı içeceklerde de kullanılabilir. Bitki çayları, smoothieler kayısı kurusu ile lezzetlendirilir. Aynı zamanda bir şişe suyun içinde bekletilen kuru kayısının verdiği hafif tatlımsı lezzet sayesinde su içmeyi daha keyifli hale gelir. Hemen hemen her mutfakta yer alan kuru kayısı çeşitleri gerek yemeklerde ve tatlılarda gerek sağlıklı ara öğünlerde en çok tüketilen kuru meyvelerin arasında yer alır.

Kuru Kayısı Nasıl Saklanır?

Karlıoğlu gün kurusu ve kuru kayısı nemden ve sıcaktan uzak tutulacak şekilde ambalajı ile saklandığında 6 ay süresince tazeliğini korumayı sürdürebilir. Ayrıca diğer kuruyemiş ve kuru meyve çeşitlerinde tavsiye edildiği gibi kapağı sıkıca kapalı olan cam kavanozun içinde, buzdolabında muhafaza edilmesi ise kayısı kurusunun uzun süre dayanmasını sağlar. Sıcağa, rutubete maruz kalması ya da hava alması halinde ise yumuşaklığını ve tazeliğini kaybetmesi, kokusunun ya da tadının bozulması söz konusu olabilir. Bu nedenle ambalaj üzerinde yer alan son kullanma tarihi ile saklama koşullarının göz önünde bulundurulması tavsiye edilir.

Kuru Kayısı Nereden Alınır?

Karlıoğlu kuruyemiş ve kuru meyve markasının ürünleri Online Çiftçi’de gün kurusu ve kuru kayısı çeşitleri şeklinde 400 gramlık ambalajlarda satışa sunulur. Jumbo kuru kayısı ve Jumbo gün kurusu kayısı olarak iki farklı çeşidi bulunan ürünlerin içeriğini kuru meyve kategorisinde detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Online Çiftçi kuruyemiş ile taptaze kuru kayısı çeşitlerini kolayca sepete ekleyebilir, sipariş oluşturarak satın alabilirsiniz.