Antep Fıstığı

Antep Fıstığı

Kökeni Orta Doğu ve Asya’ya dayanan Antep fıstığı, bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da anılır. Ülkemizde ilk olarak Gaziantep’te yetiştirilmeye başlayan bu kuruyemiş, Antep fıstığı adını almıştır. Aynı zamanda Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya ve Diyarbakır şehirlerinde de üretimi bulunur. Bu kabuklu meyveler, sakız ağacıgiller familyasından gelir. Toplanan meyveler, kabuklu kabuksuz, kavrulmuş ya da tuzlanmış olarak işlenerek satılır. Karlıoğlu Antep fıstığı seçenekleri, özenli bir şekilde işlenmiş ve paketlenmiş ürünlerden oluşur. Eşsiz bir lezzete sahip olan Antep fıstığı, ülkemizde en çok tüketilen kuruyemiş seçenekleri arasındadır. Sadece lezzeti açısından değil, yüksek besin değeriyle de sıkça tercih edilen Antep fıstığının, insan sağlığına birçok faydası bulunur.

Antep Fıstığı Yararları

Antep fıstığı, saymakla bitmeyecek birçok faydaya sahiptir. İçeriğinde; %20 protein ve %50 yağ bulunur. Taze Antep fıstığında %40, kavrulmuş kuru Antep fıstığında ise %4 oranında su vardır. Besin değeri açısından zengin olan Antep fıstığının insan vücuduna olan faydaları şu şekilde sıralanır;

  • İçeriği; potasyum, fosfor, bakır ve B1 vitamini bakımından zengin olan Antep fıstığı, B6 vitamini de barındırır. B6 vitamini kan şekerinde oluşan dengesizliğin düzenlenmesinde ve kan hücrelerine oksijen taşımaya yarayan hemoglobinin üretilmesinde destekleyicidir.
  • Antioksidan deposu olarak adlandırılan Antep fıstığı, özellikle göz sağlığı için fayda sağlar. Aynı zamanda kalp sağlığı için fayda sağlayan polifenol ve tokoferolü antioksidanlarını da içerir.
  • İçeriğinde kan basıncının yükselmesini sağlayan L-arjinin aminoasidi bulunan Antep fıstığı, damar sağlığının iyileşmesinde yardımcı olur.
  • Bir porsiyon Antep fıstığı içeriğinde 12 gram yağ bulunmasına rağmen, kolesterol oranı düşüktür. Bundan dolayı kalp dostudur. Aynı zamanda kolesterol seviyesinin düşmesine yardım ederek, kalp sağlığının iyileşmesinde yardımcı rol oynar.
  • Çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri içeren Antep fıstığı, cildin nemlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yağı kullanılan Antep fıstığı, masaj sırasında sıklıkla tercih edilir.

Bu faydalar göz önüne alındığında kalitenin adresi Karlıoğlu Antep fıstıkları, her mutfakta yerini almalıdır.

Antep Fıstığı Çeşitleri

Onlineçiftçi, birçok işlenmiş Antep fıstığı seçeneği sunar. Bunlardan ilki; kavrulmuş Siirt fıstığıdır. İri taneli fıstıklardan yapılan Siirt fıstığı, çürük ve bozuk olanlardan ayrılarak en kaliteli şekli ile sunulur. Boz iç Antep fıstığı ise tam olgunlaşmadan toplanan meyvelerden elde edilir. Yağ oranı ve aroması daha yüksek olan boz Antep fıstığı, yeşil renge sahiptir. Kırmızı kabuklu Antep fıstığı seçeneği ise ağaçta olgunlaşarak yere düşen ve toprakta kuruyan meyvelerden yapılır. Fıstığın üzerinde bulunan kırmızı kabuklar soyularak tüketilir. Bunların yanı sıra taze ve tatlılarda kullanılması için toz Antep fıstığı seçenekleri de mevcuttur. Karlıoğlu tüm ürünlerinde olduğu gibi Antep fıstığında da doğal ürünler kullanarak, paketleme esnasında hiçbir zararlı katkı maddesi kullanmaz. Antep fıstığı satın al sekmesine giderek dilediğiniz ürünü almanız mümkündür. Tüketim miktarına uygun olarak, 1 kiloluk ya da 500 gramlık paketleme seçeneklerinden biri tercih edilebilir.

Antep Fıstığı Kullanımı

Genellikle çerezlik olarak kullanılan Antep fıstığının, birçok kullanım alanı mevcuttur. Özellikle tatlılarda tercih edilen Antep fıstığı; baklava, katmer, sarma ve künefe başta olmak üzere geleneksel tatlıların vazgeçilmezidir. Aynı zamanda çikolata, dondurma, helva ve lokum gibi yiyecekler içerisinde de tercih edilir. Tatlı dışında lezzet katması açısından salam başta olmak üzere et ürünlerinde de tercih edilir. Besin değeri açısından zengin olan Antep fıstığı, her gün düzenli olarak tüketilmesi gereken kuruyemişler arasındadır. Vücut için gerekli yağ ve mineral ihtiyacını karşılamak adına günde on adet Antep fıstığı yenilebilir. Her besinde olduğu gibi Antep fıstığını başta kilo olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir. Bundan dolayı gün içerisinde en fazla 100 gram (40-45 adet) tüketilmelidir.

Antep Fıstığı Nasıl Saklanır?

Lezzeti ve faydası ile adından söz ettiren Antep fıstığını saklarken dikkat edilmesi gereken birkaç unsur bulunur. Ürünü saklarken, güneş görmeyen nemsiz ortamlar tercih edilmelidir. Nemli ortamlarda bekletilen Antep fıstığı, nemlenerek hızlı bozulur. Bundan dolayı gıda dolabı gibi daha kuru yerlerde beklemelidir. Dileyen tüketiciler cam kavanoz içerisine koyarak buzdolabında da saklayabilir. Hava geçirmeyecek şekilde paketlenen Antep fıstıkları ise açılmadığı takdirde uzun süre bozulmadan nemsiz ve güneş almayan bir ortamda bekletilebilir.