Image
20 Haziran, 2023

Çiğ Bademin Sağlığa Etkisi

Çiğ Bademin Sağlığa Etkisi

Çiğ bademin insan sağlığına olan mucizevi etkileri artık kabul edilen bir gerçek. Günde bir avuç çiğ badem tüketmeyi öneren uzmanlar; beyin gelişimi, hafıza, saç sağlığı, sindirim sistemi, kolesterol, kalp sağlığı açısından bademin doğal bir şifa kaynağı olduğunu vurguluyor. Sağlıklı beslenme ve kaliteli yaşam odağında günlük tükettiğimiz her şeyin önemi büyük. Uzmanlara göre doğa tam bir şifa kaynağı. Çiğ badem bu kaynaklardan yalnızca biri olarak hem vitamin – mineral desteği sunuyor hem de ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi veriyor. Dünyanın en sağlıklı yemişleri arasında gösterilen çiğ badem, şüphesiz sağlıklı yaşam alışkanlıkları arasında kalıcı yer edinmeyi hak ediyor. Zira küçücük bademin içeriğinde ihtiyacımız olan hemen her şey en leziz haliyle bizi bekliyor. Sağlıklı beslenmeye gönül verenlerin çoktan keşfettiği ve kıymet verdiği çiğ bademi biraz yakından tanıyalım, çiğ bademin faydaları nelermiş, görelim.

Çiğ bademin faydaları

Çiğ badem lezzetiyle cezbederken faydalarıyla şaşırtıyor. İşte çiğ bademin sağlığa faydaları;

Beyin sağlığını korur, beyin gelişimini destekler

Her gün bir avuç çiğ badem tüketerek beyin sağlığınızı koruyabileceğinizi, çağın vebası olan ve ne yazık ki tedavisi mümkün olmayan Alzheimer hastalığına karşı önlem alabileceğinizi biliyor muydunuz? Badem, henüz anne karnındaki bebeklerin dahi beyin gelişimini destekler, beyin sağlığında rol oynar.

Beden ve zihin yorgunluğunu alır

Çiğ badem tüketmek fiziksel enerji ihtiyacını karşılamak anlamına geliyor. Her gün eser miktarda çiğ badem yediğinizde bedenen ve zihnen daha dinç olur, yorgunluğunuzun önüne geçebilirsiniz.

Kolesterol seviyesini kontrol eder

Kolesterol çok düşük ya da yüksek olduğunda yaşam kalitesini düşürüyor, sağlığınızı kötü etkiliyor. Çiğ badem yemek, kolesterolü dengelemeye yardımcı oluyor. İdeal kolesterol seviyesi için badem tüketebilir, bademin diğer etkilerinden de faydalanabilirsiniz.

Kalp ve damar sağlığını korur

Çiğ bademdeki doymamış yağ miktarı, kalp ve damar sağlığına çok iyi gelir. Her gün aşırıya kaçmamak kaydıyla badem tüketerek kalp sağlığınıza dair önlem alabilir, damar tıkanıklıklarının önüne geçebilirsiniz. 

Sindirim sistemini çalıştırır

Çiğ badem içeriğindeki lif oranıyla tam bir sindirim dostu yemiştir. Özellikle kilo vermeye çalışanlar için çiğ bademin gücü tartışılmaz. Gün içerisinde ara öğünlerde çiğ badem tüketerek hem sindirim sisteminizi çalıştırabilir hem de günlük enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Spor yapıyorsanız eğer çiğ bademin etkisiyle daha yüksek performans elde edersiniz.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Bağışıklık sistemi zayıf olan, çabuk hastalanan kişilerin ihtiyaç duyduğu vitamin, protein ve mineraller çiğ bademde yeterince bulunuyor. Düzenli çiğ badem tükettiğinizde bağışıklık sisteminizin daha güçlü çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Saç ve cilt sağlığını korur, güçlendirir

Kozmetik ürünlerin birçoğunda badem ve badem yağı yer alıyor. Çiğ bademin saça ve cilde etkisi klinik deneylerle ispatlanmıştır. Her gün çiğ badem yediğinizde saçınızı ve cildinizi doğal yollardan koruyabilirsiniz. Özellikle cilt kuruluğu, saç dökülmesi gibi iki önemli soruna çiğ badem ile önlem alabileceğinizi bilmelisiniz.

Çiğ bademi nasıl tüketebilirsiniz?

Çiğ badem nasıl yenir? Çiğ bademi tıpkı çekirdek, fındık, fıstık gibi tüketebilir ya da keyfinize göre kavurup yiyebilirsiniz. Ancak uzmanların önerisi çiğ şekilde tüketmeniz. Çiğ bademle ise birçok tarif yapabilirsiniz.

Bowl: Türkçe karşılığı çanak, kâse olan bowl, aslında bir çeşit beslenme türü. Kâse içerisine yoğurt ya da süt ekleyip üstüne ise yulaf, taze meyve, kuru meyve, çiğ badem gibi ürünler ekleyerek elde edeceğiniz leziz karışımınızı güne başlarken veya ara öğünde tüketebilirsiniz. 

Unsuz tarifler: Çiğ bademin en çok kullanıldığı alan unsuz, fit tarifler oluyor. Çiğ badem robotta çekilerek un haline getiriliyor ve sağlıklı kekleri pastalar, ekmekler, kurabiyeler yapılıyor.

Pasta & kek: Bol kuruyemişle kek ve pasta yapmayı sevenler, çiğ bademden bolca yararlanıyor.

Ekmek & yemek: Ekşi maya ekmek tariflerinde ya da yöresel yemeklerde çiğ badem sıklıkla tercih ediliyor.

Çiğ bademi daha birçok farklı şekilde tüketebilirsiniz. Çiğken de un halindeyken de ayrı lezzet sunan çiğ badem, faydalarını yitirmiyor aksine farklı sağlıklı malzemelerle bir araya geldiğinde daha enerjik oluyor.  

Çiğ Badem ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Çiğ badem neye iyi gelir, içerdiği besin değerleri nedir, kaç tane tüketilmeli, ara öğünde nasıl yenmeli ve daha birçok sorunun yanıtı merak ediliyor. Sizler için en merak edilen soruları yanıtladık.

Badem hangi hastalığa iyi gelir?

Badem insan sağlığı için önemli bir besin olup içerdiği vitamin ve minerallerden ötürü birçok alanda sağlığı olumlu etkiliyor. Anne karnındaki bebeğin beyin gelişiminden kalp ve cilt sağlığına kadar çok geniş bir fayda zinciri var.

Ara öğünlerde kaç tane badem yemeli?

Diyetisyenler danışanlarına günlük öğünlerde birçok besinle birlikte çiğ badem yemeyi de öneriyor. Beslenme uzmanları, gün içerisinde ara öğünde yiyecek sağlıklı bir seçenek ya da herhangi bir şey yoksa 50 tane badem tüketilebileceğini belirtiyor. Ara öğünlerde süt ya da meyveyle tüketilecekse eğer bir avuç kadar öneriliyor.

Çiğ bademde hangi vitaminler var?

Çiğ badem ideal oranda lif, protein, vitamin ve mineral içeriyor. Çiğ bademin içeriğinde E vitamini, B vitaminleri, biyotin, folat, selenyum, magnezyum, çinko, kalsiyum gibi sağlığınız için önemli besinler yer alıyor.

Hamileler günde kaç tane badem yemeli?

Anne adaylarının her gün badem tüketmesi öneriliyor. Badem, fındık, ceviz, fıstık gibi besinler bebeğin beyin gelişimini destekliyor, anne adayının sağlığını koruyor. Uzmanlar hamilelerin günde bir avuç çiğ badem yiyebileceğini belirtiyor. 

Günde kaç tane çiğ badem tüketilmeli?

Badem yemeyi seven ya da faydalarını almak için badem yemeye özen gösterenler için kritik soru “günde kaç tane badem yenmeli?” oluyor. Uzmanlar bu konuda ortalama bir ölçü veriyor. 5 – 6 adet çiğ bademin bir tatlı kaşığı zeytinyağıyla yakın kaloride olduğunu belirten uzmanlar, gün boyu 15 – 20 adet çiğ badem tüketileceğini, aşırıya kaçmamayı öneriyor.